Deze koekjes zien er misschien niet zo mooi uit, maar ze zijn wel intens lekker. Wanneer je één koekje hebt gegeten, zul je altijd nog een tweede nemen.

Recept uit Mary Berry’s Baking Bible door Mary Berry.

Shortbread:
250 g bloem
75 g suiker
175 g boter op kamertemperatuur

Karamel:
100 g boter
100 g lichte basterdsuiker
2 blikjes gecondenseerde melk (=2×297 g)

Chocoladelaag:
250 g pure- of melk chocolade

Verwarm de oven voor op 180˚C. Leg bakpapier in een bakblik van 20×20 cm en zorg dat het bakpapier hoger komt dan de randen, zodat je dit baksel in een keer uit het bakblik kan tillen.

Voor de shortbread: meng de bloem en de suiker in een beslagkom. Voeg de boter toe en meng dit voorzichtig met je hand of met twee messen tot het mengsel op broodkruimels lijkt.

Kneed het deeg kort tot het op een samenhangend geheel lijkt, druk het dan in de bodem van het bakblik. Bak ongeveer 20 minuten, tot het deeg licht bruin is.

Voor de karamel: doe de boter, suiker en gecondenseerde melk in een pan met een goede anti-aanbaklaag en een hoge rand. Ik gebruik hier een wokpan voor. Zet de pan op middelhoog vuur. Vanaf nu moet je goed blijven opletten en zorgen dat je niet met je vingers aan de karamel komt, want die wordt gloeiend heet. Ga met een spatel over de bodem en de randen van de pan en roer door de karamel. De karamel brandt snel aan en je krijgt snel al stukjes die hard worden op de bodem van de pan, dus het is echt belangrijk dat je goed blijft roeren. Als je denkt dat het te snel karameliseert, zet je het vuur iets lager. Wanneer de boter is gesmolten en de karamel iets dikker wordt, dit duurt ongeveer 10-15 minuten, giet je de karamel door een (hittebestendige) zeef die boven een beslagkom staat. Giet nu de gladde karamel over de shortbread in de bakplaat en laat afkoelen.

Voor de chocola: Breek de chocola in stukjes en smelt au bain marie of in de magnetron. Giet de chocola over de karamel en verdeel de chocola gelijkmatig. Laat dit afkoelen in de koelkast en wacht tot de chocola weer hard is.

Haal voorzichtig deze grote caloriebom uit het bakplaat. Het snijden is altijd een plakkerig kliederwerk. Ik gebruik een vaas die ik vul met heet water en een groot koksmes. Ik haal het mes door het water, droog deze snel met een theedoek en ga voorzichtig over de chocola heen en snij zo door de karamel en het koekje. Na het snijden zit ik zelf, en een aantal theedoeken, onder de chocola en karamel. Maar echt een ramp is dit niet.

Advertisements